Sol og sjakk i Bergen!

Kristian Trygstad har skrevet et langt og rikholdig reisebrev fra NM for Barne- og Ungdomslag 2025 i Bergen tidlig i april:

Flotte deltakerpremier til alle i Bergen

Norgesmesterskapet i sjakk for barne- og ungdomslag ble spilt (innendørs) i strålende sol i Bergen, helga 4. til 6. april. 1911 stilte med fire lag, alle med matchende 1911-gensere; tre lag i barneklassen (2012-1015) og ett lag i mikroputtklassen (2016 og yngre).

NM er og skal være en sterk turnering, men også en fin anledning til å møte sjakkvenner fra andre deler av landet. Den anledningen benyttet flere av våre spillere seg av, og det var god stemning på tvers av lagene mellom rundene.

Hyggelig på den tradisjonelle pizzakvelden på lørdagen. Foto Tarje Johnsen

Tradisjonen tro ble det også pizzakveld på lørdagen, med mye lyd og god appetitt.

Samtidig skal det altså spilles sjakk, og det ble det virkelig gjort denne helga. Det ble spilt mange fine kamppartier, med gode trekk og noen trekk som spillerne sikkert angret på. Dermed ble det spennende lagkamper for spillerne, og for foreldrene som hang utenfor spillelokalet med blikket stivt festet på mobiltelefoner med liveoppdateringer fra partiene der inne. Noen av øyeblikkene skal vi prøve å gjenskape nedenfor, men utvalget er (som alltid) litt tilfeldig. (Det er ikke alle partiene som ble lagt ut på nett, og derfor er det nok flere, gode partier som kunne ha vært tatt med i denne artikkelen.)

Mikroputtlaget var høyt og lavt [Foto: Yngvill Imerslund]
I mikroputtklassen stilte vi med fire unge og lovende, men fortsatt litt uerfarne, spillere: Sigurd Meisingset, Gunnar Odven-Winther, Elisa Gruben Halvorsen og Even Jordal Imerslund.

De høstet verdifull NM-erfaring som de kan dra nytte av i kommende BGP-turneringer og i senere NM. Hadde våre spillere visst like mye før turneringen som det de vet nå etterpå, er jeg helt sikker på at de hadde fått enda mer ut av de gode stillingene sine.

B3 klare til dyst!

Mye erfaring ble også høstet av B3-laget vårt i barneklassen, med Caspian Måseide, Edvard Giæver-Berge, Trygve Lindbekk, Fredrik Hesla-Halvorsen og Filip Taraldlien Fredriksen. På dette laget har alle spillerne mange år igjen i denne klassen, og da møter man nødvendigvis en del spillere som har mer erfaring enn seg selv. Da ender man ofte opp med mer læring enn poeng, men man skal ikke kimse av det.

 

Jeg er for eksempel sikker på at Trygve har lært mer av de to kjempekompliserte sluttspillene han spilte godt og kjempet i, enn mange timers trening, og jeg håper det var gøy å spille dem også, selv om han nok hadde håpet på bedre uttelling i begge.

Toppscoreren på laget ble Filip, som ikke bare spilte godt, men som også hadde god uttelling. I andre runde fikk han sjansen til å briljere mot Arjan Winkelman fra Porsgrunn.

Winkelman-Fredriksen

Vi går inn i partiet etter hvits siste trekk 24. a3. Svart leder med en bonde, men Filip har sett noe enda viktigere, nemlig at det er alvorlige svekkelser i den hvite kongestillingen. Etter at g-bonden har flyttet til g3, dekker ingen av bøndene de hvite feltene rundt kongen. Derfor hadde hvit trengt hvitfeltsløperen, men den har han byttet av tidligere i partiet. Filip fortsatte nå med et sterkt angrepstrekk. 24.-Te6! Dette trekket skaper en farlig trussel som hvit ikke ser, men heller ikke hadde noe godt forsvar mot. 25. Sc4 dette er et fornuftig trekk som legger opp til å bytte av flere brikker på d6, noe som hadde svekket svarts angrepssjanser. Svart trenger imidlertid ikke ta hensyn til dette. 25.-Sxh2!! Strålende spilt. Dette offeret avgjør partiet. Den hvite kongen er sjanseløs om svart får spilt 26.-Dh3 fulgt av Sf3, så hvit er nødt til å slå springeren. 26. Kxh2 Th6+ Nå ser vi hvorfor 24.-Te6 var et så godt trekk. Tårnet svinger bort til den halvåpne h-linja, og sikter seg inn mot kongen. 27. Kg1 Dh3 kroken på døra. Dette hadde Filip sett da han flyttet tårnet med i spill, og det viser hvordan hvit savner beskyttelsen fra hvitfeltsløperen. 28.Tfe1 Dh1 matt. Sterkt spilt! 0-1

B3s avslutning med storseier mot et av bergenslagene, lover også godt for neste turnering.

Sjakk er gøy, hilsen Filip og Fredrik! [Foto: Tarje Johnsen]

De to siste lagene våre, B1 og B2, kjempet helt i toppen av tabellen og endte på tredje og fjerdeplass. Vi er stolte av å ha et lag på pallen, og at vi har to lag der oppe blant de aller beste, er helt fantastisk!

Begge lagene endte på åtte lagpoeng og 16 individuelle poeng, men B1 snek seg foran med best kvalitet og seier på innbyrdes oppgjør. Det var hårfine marginer som skilte lagene, og begge lagene har all grunn til å være fornøyde med egen innsats.

Stille før stormen, B2 mot B1

På B2 spilte Oskar Meisingset, Askil Bjørnarson Backer, Sondre Sundvor Hjorteset og Sigurd Jyssum Samdal. Sigurd ble den store spilleren på laget. Han klinte til med seks seiere på seks partier, inkludert en pen vinst i prestisjeoppgjøret mot B1! Det strålende resultatet var veldig hyggelig, og også fortjent. Sigurd har trent godt og hatt fin framgang i det siste, og noen ganger klaffer alt.

 

Sigurd på vei til å vinne igjen [Foto: Tarje Johnsen]
De tre andre spillerne på laget spilte også godt og plukket bra med poeng. Sondre holdt lag-, skole-, og klassekompis Oliver til remis i deres innbyrdes oppgjør og endte på pene 3,5 poeng. Askil bør også være godt fornøyd med 3,5 poeng, inkludert følgende overbevisende nedspilling i første runde mot Søråshøgda Rød.

Alhat-Backer

I et spennende franskparti har Askil snappet de hvite bøndene i sentrum. Han står best, men hvit håpet kanskje å kombinere angrep mot den svarte kongen i den halvåpne h-linja med å legge press på den svarte dronninga som står litt utsatt til. Askil har imidlertid full kontroll. 22.-Tae8 Iskaldt spilt. 23. Th1 d4! Dette var Askils plan. Han trenger ikke flytte dronningen og går isteden til motangrep mot den hvite dronningen samtidig som han åpner diagonalen for løperen på b7 mot det hvite tårnet. 24. cxd4 hva ellers? Om hvit prøver 24. Txh2 vinner svart dronningen tilbake med 24.- dxe3+. Den bonden kan ikke hvit ta med kongen for da kommer det en stygg springergaffel på g4. 24.-Lxh1 så enkelt. Svart vinner en kvalitet og står til vinst. Askil styrte partiet sikkert videre 25. dxe5 Tad8+ 26. Ke1 Dh4+ 27. Sg3 Tf3 og svart vant enda mer materiell. Hvit kjempet videre, men svart vant sikkert etter noen trekk til. 0-1

Oskar forsvarte førstebordet godt, og han kan være godt fornøyd med turneringen. Jeg kunne ha vist den overbevisende seieren hans mot navnebroren, sterke Oskar Lång Langmyr fra OSSU. Jeg ble imidlertid imponert over hvor hardt og godt Oskar og motstanderen, Ronav Roy spilte i dette, avgjørende sisterundepartiet. Rammen for partiet er at det står en potensiell tredjeplass på spill, og i tillegg til at spillerne kanskje var litt nervøse, var de helt sikkert ganske slitne. Det er det ikke lett å se spor av. Selv om Oskar til slutt trakk det korteste strået og det ikke deles ut stilpoeng i sjakk, er angrepsspill som dette noe av det man lærer aller mest av, og det var virkelig nære på.

Roy – Meisingset

Vi går inn i stillingen på et tidspunkt da det er klart at her spilles det uten bremser. Både hvit og svart har vært mer opptatt av å skape trusler mot motstanderens konge enn å beskytte sin egen. I sånne stillinger er initiativ viktig, og det vet Oskar. 21.-Sh5! Et godt trekk som oppnår to ting på en gang: blokkere den halvåpne h-linja og å true ekle springersjakker på f4 og g3. 22. Dg5 Tf5 Oskar dekker springeren samtidig som han vinner tid med å true dronninga. 23. Dh4 d5 Svart fortsetter å skape trusler med hvert trekk. Dette bondeframstøtet er mulig fordi bonden beskyttes av tårnet på f5. 24. g4 en gaffel, men svart redder seg unna. 24.- Te5+ 25. Kf2 Sf6 Først her trår Oskar feil. Det hadde vært bedre å spille 25.-dxc4. Etter 26. gxh5 har svart det fikse 26.-Dd2+ 27. Kf1 cxb3 og tårnet på b4 vinner enda mer tid ved å true den hvite dronningen. 26. Dh6+ hvit utnytter at h-linja igjen er halvåpen. 26.-Kf7 27. g5 Sh5 Og dette naturlige trekket er også litt forsiktig. Det Oskar nok undervurderte, er at løperen på g6 holder hele den svarte stillingen sammen fordi den passer på bonden på h7. Som vi skal se, er springeren derfor egentlig ikke dekket på h5. Hadde Oskar fortsatt framover med 27.-dxc4 hadde hvit hatt store problemer, fordi den svarte kongen er mye tryggere enn den hvite, for eksempel 28. gxf6 Dd4+  29. Kg3 exf6 og det svarte angrepet er farligst. 28. Tbd1 e6 29. Txh5! Hvit fant dessverre en pen måte å bryte gjennom på 29.-Lxh5 30. Dxh7 Ke8 31. Dh8+ Ke7 32. Dxe5 og hvit vant relativt greit. 1-0

Bronselaget! Foto Bernt Chr Hellerud

Det ble altså B1 som endte høyest av våre, på en veldig hyggelig og fortjent tredjeplass. På laget spilte Lauritz Nissen Hellerud, Even Jåtog Trygstad, Oliver Miao og Eirik Johnsen Skogstad. Underveis i turneringen møtte de alle de andre lagene i toppen, og de hadde faktisk ganske gode muligheter til å slå de suverene vinnerne fra Søråshøgda og andreplassen Dragulf i de to toppoppgjørene. Det holder imidlertid ikke å ha gode stillinger for å vinne sjakkpartier, man må også finne alle de gode trekkene, og ha litt flyt.

Vi tar med oss mange spennende og velspilte partier, hvor de fleste gikk vår vei, men hvor noen få vippet feil vei. Det er mye læring i det også, og en pallplass er mye mer enn godkjent! Det er også noe fint med å være fornøyd etter en god turnering og samtidig vite at veien opp ser overkommelig ut.

 

Oliver og Eirik, to gode venner og poengplukkere [Foto: Tarje Johnsen]
Oliver og Eirik spilte jevnt god sjakk og plukket bra med poeng underveis i turneringen, men begge kunne med litt mer glid og enda mer erfaring fra jevne partier på NM-nivå ha fått enda flere poeng. Eirik imponerte ved å vinne overbevisende i toppkampen mot Søråshøgda hvit. Det var faktisk ett av bare to partier som det laget tapte i løpet av hele NM-helga. Oliver fulgte opp med en stilren posisjonsseier mot Søråshøgda svart som sikret lagseieren i den viktige femterunden.

På andrebord spilte Even en god turnering, med mye bra angrepsspill, men også han kunne ha fått enda mer ut av stillingene i toppoppgjørene, med litt mer glid og med enda mer erfaring. Mot Henrik D. M. Gjøn fra OSSU viste Even hvordan løperparet liker seg godt i åpne stillinger.

Trygstad – Gjøn

Even fikk løperparet (to løpere mot springer og løper) i åpningen, og etter det har han spilt på å åpne stillingen for å gi løperne lange diagonaler å boltre seg i. Svart har imidlertid forsvart seg godt, og vi går inn i en kritisk stilling i partiet. Hvit har akkurat spilt 28. Se2 som truet den svarte løperen på f4. Den løperen er dekket av bonden på e5, men akkurat den bonden ønsker svart å beholde der den står fordi den gjør en viktig jobb med å sperre diagonalen fra c3 mot den svarte kongen på h8. Derfor burde Henrik ha flyttet løperen, men han lot seg friste til først å spille 28.-Sf2 for å legge inn en trussel mot det hvite tårnet. Even viser at det hadde han ikke tid til. 29. Sxf4! likevel. Hvis svart spiller 29.-Sxh3, kan hvit slå tilbake 30. Sxh3, samtidig som han får springeren i sikkerhet med materielt overtak. Henrik så seg derfor nødt til å slå springeren. 29.- exf4 Her ventet han kanskje at tårnet på h3 skulle flytte, men det har dukket opp et nytt problem. 30. Lc3+ Kg8 31. Lc4+ plutselig er den svarte kongen i stor fare. De hvite løperne skjærer gjennom stillingen, og om svart spiller 31.-Kf8, er det endelig tid for å flytte tårnet 32.Txh7 med et kongeangrep som ikke kan stoppes.  31.-Sd5 32. Th2 tårnet trakk seg unna og hvit vant en offiser siden den svarte springeren er bundet. Her kunne faktisk hvit ha fortsatt i enda større stil med 32. exd5 Sxh3 33. dxc6+ Kf8 34. cxb7, men trekket han spilte var mer enn godt nok til å beholde en klar og trygg fordel som etter hvert førte til hvitseier. 1-0

Lagets førstebordsspiller, Lauritz, er ikke bare en sterk sjakkspiller, men også en dreven NM-spiller. Han plukket da også godt med poeng, og viste klasse i dette partiet mot Ronav Roy fra Søråshøgda.

Hellerud – Roy

Vi går inn i partiet på et tidspunkt hvor Lauritz allerede har skaffet seg en solid fordel. Han har løperparet, og han har sørget for at begge løperne har gode arbeidsvilkår. Løperen på h2 skyter ned mot den svarte dronningfløyen og kontrollerer mange av de feltene svart hadde hatt lyst til å bruke, mens den hvite løperen sikter seg inn mot bonden på a6. Den hvite springeren på b3 er klar til å hoppe til kremfeltet på c5, hvor den presser mot de svarte bøndene på b7 og a6, mens det hvite tårnet i a-linja også er klart til å lage kvalm (som en kjent sjakkpappa pleier å si på TV). Lauritz viste hvordan hvit bruker alle disse fordelene til å bryte gjennom. 21. Sc5 Sd8 svart forsøker å dekke den viktige bonden på b7 22. b5! Tematisk og sterkt. Hvis svart nå slår bonden 22.-axb5 fortsetter hvit med 23. Lxb5 Tf8 (eller Te7) 24. Ld6 som viser hvor gode løperne er når de får rom. Hvit vinner kvalitet. Svart forsøkte derfor isteden å bytte av noen av de sterke, hvite brikkene, uten at det hjalp. 22.-Lf8 23. bxa6 Lxc5 24. dxc5 bxa6 25. b4! Etter disse avbyttene sitter svart igjen med en håpløst fortapt bonde på a6. Når hvit slår den, ligger han ikke bare en bonde over, han har også to fribønder i b- og c-linja som har fritt leide mot åttenderaden. Etter 25.-Ta8 26. Txa6 Txa6 27. Lxa6 avgjorde Lauritz partiet raskt. 1-0

***

Jeg benytter anledningen til å takke spillerne og foreldrene for en hyggelig og fin tur, takke de andre lagene for fair og god motstand, og til å gratulere Norgesmesterne, alle som vant premier og ikke minst Søråshøgda for et fint arrangement!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *